Kim en Thierry zijn beiden professioneel bezig met de aanleg en het onderhoud van o.a. prof – en amateur voetbalvelden. Nochtans zijn ze niet allebei even grote voetbalfanaten. Wat hen wél bindt is de liefde voor het gras…
Kim Swinnen
Ing. en verantwoordelijke SPORT
Thierry De Jonghe
Adviseur SPORT
Thierry: Dat ben ik! Ongetwijfeld ☺. Ik vind voetbal een geweldig interessant spelletje. Als ik naar de Rode Duivels kijk, dan ben ik alleen daar mee bezig.
Kim: Voetbal ligt me niet zo. Dat klinkt misschien gek in mijn job, maar ik ben meer bezig met het gras dan met het voetbal; de agronomie, de biologie, de technische kant van de zaak. Het gras dus, het plantje boven én onder de grond. Daar gaat het over bij mij.
Thierry: Egaal gras en homogeen verspreid, van doelzone tot doelzone. Maar ook weer niet te dik, want dan wordt het stroef om op te voetballen. Maar het moet ook visueel aanspreken: mooi diepgroen.
Kim: Ook wat er onder de grasmat ligt is belangrijk. Die ondergrond moet sterk en stabiel zijn, zodat je er goed op kan draaien en keren.
Kim: Er komt meer bij kijken dan je zou denken. Je moet met heel veel factoren rekening houden: historiek van de grond, de beginsituatie, het budget, het weer, spelfrequentie,… Het is echt een vak apart.
Thierry: Als ex-greenkeeper kan ik zeggen dat je echt gepassioneerd moet zijn in deze job. Je bent in feite constant bezig met het monitoren van de staat van het gras. En met het afstemmen van je acties op veranderende omstandigheden. Dat maakt het ook heel bijzonder en uitdagend.
Thierry: Goh, ja toch ook wel, want het is één van de weinige jobs waarin het resultaat van je werk, wekelijks op TV komt.
Kim: Mensen weten ook dikwijls het achterliggende verhaal niet. Als de coach beslist om de dag voor de match op het hoofdveld te spelen, heeft dat uiteraard zijn invloed op het terrein.
Thierry: Zeker. Roberto Martinez bijvoorbeeld heeft in de laatste wedstrijden in het Koning Boudewijn stadion gevraagd om het terrein zo kort mogelijk af te maaien. Visueel zag dat er niet goed uit, maar het zorgt wel voor snelheid in het spel. Voor technisch sterke ploegen zoals de Rode Duivels is dat écht een voordeel.
Kim: Je kan inderdaad door het manipuleren van de grasmat, iets droger of iets natter, zachte of hardere ondergrond,… een zekere invloed uitoefenen op het spelbeeld.
Kim: Ja, eigenlijk wel. Wij zijn de echte twaalfde man hé.
Kim: Het hangt er een beetje van af, beide vragen heel wat onderhoud….
Thierry: Ik zou durven zeggen; een natuur grasveld. Op voorwaarde dat het 100% in orde is. Maar het moet natuurlijk mogelijk zijn. Vele stadions zijn helemaal dichtgebouwd, met veel schaduw op het veld en dan wordt een 100% natuurgras lastiger. Maar tussen natuur en hybride gras zijn er nog heel wat oplossingen. En je hebt er de juiste machines voor nodig…
Kim: Het is eigenlijk altijd maatwerk en specialistenwerk.
Thierry: Wij hebben bij De Ceuster een heel leuke werksfeer. Ook de combinatie tussen theorie en praktijk maakt de job aantrekkelijk. Onze ingenieurs haken perfect in op onze vakmannen op het terrein. Het is écht teamwerk. Net zoals bij onze Rode Duivels ☺.
Kim: Je bent één schakel in het geheel. Het is zoals Thierry zegt; teamwerk, ingenieurs, mensen op het terrein, maar ook onze technici die onze machines onderhouden en aanpassen op maat. We werken allemaal samen, met onze voeten op en in de grond, aan éénzelfde doel. Voor mij persoonlijk is het ook echt een passie. Samenzitten met coach, spelers en staf om het terrein naar hun wensen te optimaliseren, dat is echt de max.
Kim: Azerbeidzjan (gelach)
Thierry: België natuurlijk!
Kim: Baggio ☺ (voetballer uit de jaren stillekes) (luid gelach)
Thierry: Lukaku!