Contacteer ons
+32 (0)15 31 22 57
Werkuren
07 - 17h
email-84
Support 24/7
info@deceuster.com
De Ceuster - horti, sport en infra
SPORT
Meer informatie over SPORT? 
Neem contact op
ING. Kim Swinnen
Verantwoordelijke Sport
+32 (0)475 32 71 58
+32 (0)15 31 22 57
ksw@deceuster.com
Project aanvragen
DRAINAGE'VAK'ATURESCONTACT
Terug naar alle blogartikels

Lichtbeheersing het hele jaar door resulteert in grotere teeltopbrengst én kwaliteit.

We laten ons licht even schijnen over hoe je optimaal licht beheerst in serres. Traditioneel gebruiken we daarvoor de klassieke “afwit producten” om in de zomermaanden warmte en licht te filteren of tegen te houden. 

De tuinbouw is echter een innovatieve sector. Vandaag bestaan er specifieke producten die kunnen helpen om het licht het hele jaar door selectief te maken. Zo kan bijvoorbeeld het licht dat zorgt voor de groei van de planten - het zogenaamde fotosynthese licht - in verhouding meer worden doorgelaten dan infra-rood instraling. De serre laat licht binnen, maar houdt de warmte tegen. 

lichtbeheersing, afwitten serre, serreglas behandelen

Die nieuwe generatie “afwit-producten” breken het licht efficiënter.  Het gaat concreet over een flinterdunne, bijna onzichtbare coating die het glas diffuus maakt. Het licht wordt op die manier optimaal verspreid.  Door deze egale verstrooiing dringt het licht ook door tot aan de onderste bladeren van de planten. Tegelijk voelt ook de temperatuur in de serre anders aan; meer verspreid, zonder dat branderige gevoel. Het resultaat is minder stress op de plantjes en meer fotosynthese en dat betekent een gevoelig grotere opbrengst en betere kwaliteit van de teelt. Tomaten- of paprika telers bijvoorbeeld doen hier een enorm voordeel mee. 

Anti-Reflect coating is nog een trend. Tijdens de donkere maanden zal deze AR coating ervoor zorgen dat het weinige beschikbare licht toch wordt doorgelaten.

Een andere toepassing is dat je condensvorming in de wintermaanden kan tegengaan door te kiezen voor een anti-condenslaag. De verschillende coatings kunnen ook perfect boven elkaar worden aangebracht. Het komt erop neer dat je licht niet enkel in de zomer controleert, maar dat je het hele jaar door, het beschikbare licht naar je hand zet. Het grote voordeel van een coating is dus m.a.w. dat je afhankelijk van de stand van de zon het licht optimaal kan sturen.

Lichtbeheersing is specialistenwerk. Onze vakmannen adviseren de telers voortdurend wat betreft type coating en ideale timing van het aanbrengen. Daarbij houden ze rekening met elke specifieke situatie; het gebruikte serreglas, het type teelt en het seizoen. Elke situatie is anders.

De verschillende coating methodes zijn nog niet ingeburgerd bij elke teler. En toch spreken we bij de juiste lichtbeheersing al gauw over een meeropbrengst van 5 à 6 %. Of hoe een relatief kleine ingreep een grote impact kan hebben op de teelt. Daar mag je niet te “licht” overgaan ☺.

Meer uit onze blog

Copyright © 2022 De Ceuster nv All rights reserved