Contacteer ons
+32 (0)15 31 22 57
Werkuren
07 - 17h
email-84
Support 24/7
info@deceuster.com
De Ceuster - horti, sport en infra
SPORT
Meer informatie over SPORT? 
Neem contact op
ING. Kim Swinnen
Verantwoordelijke Sport
+32 (0)475 32 71 58
+32 (0)15 31 22 57
ksw@deceuster.com
Project aanvragen
DRAINAGE'VAK'ATURESCONTACT
Terug naar alle blogartikels

Herman, Els en Marie: 3 generaties liefde voor het vak.

Meer dan 50 jaar geleden stond Herman De Ceuster aan de wieg van “De Ceuster grondontsmetting”. Vandaag is het bedrijf uitgegroeid tot een gespecialiseerde aannemer actief in de tuinbouw, de aanleg van sport en recreatievelden én infra.

Herman stond echter ook aan de wieg van Els De Ceuster. Zijn dochter is gepoot en geworteld in de wereld van de grondbewerking. Els groeide op tussen de vakmannen en de machines.

Maar Els en vader Herman stonden ook aan een 3de wieg. Die van dochter en kleindochter Marie. Vandaag werken de 3 generaties samen in het bedrijf. Els als bestuurder, Marie als verantwoordelijke voor de planning en Herman als raadgever…

Herman, jij moet ontzettend fier zijn dat zowel je dochter als kleindochter in je voetsporen treden?

Herman: Absoluut. Dat familiale gevoel in het bedrijf vind ik heel belangrijk. Het heeft te maken met  positieve waarden die afstralen op zowel de eigen medewerkers als op onze klanten. Dat Els en Marie nu onder datzelfde dak werken dat maakt mij inderdaad heel fier.

Is dat altijd een droom geweest?

Herman: Het is natuurlijk heel fijn dat ons Els het bedrijf verder zet, maar dat is altijd een vrije keuze geweest. Je moet doen wat je graag doet, pas dan kan je het ook goed doen.

Els, was het voorbestemd?

Els: Nee, eigenlijk niet want als je mij 5 jaar geleden had gezegd dat ik De Ceuster zou gaan leiden, had ik je niet geloofd. Ik ben in mijn professionele leven voornamelijk binnen DCM (De Ceuster Meststoffen) actief geweest. Toen mijn vader mij 3 jaar geleden vroeg om directeur te worden ben ik eigenlijk opnieuw verliefd geworden op het bedrijf. Ik ben hier opgegroeid samen met mijn broer en zus tussen de machines. Ik herinner mij nog dat ik als “kleine” mee de “bonnekes” ging invullen. Nu ik hier vandaag terug sta voelt dat nog steeds heel vertrouwd. Er werken hier trouwens nog steeds vakmannen van toen. Dat zegt heel veel…

L’histoire se répète…

De cirkel is rond?

Els: Ja, en dat vind ik heel fijn. Wat het ook bijzonder maakt is dat ik toen ik aan de leiding kwam, aan ons Marie gevraagd had om me te komen helpen. Maar ondertussen werkt ze hier alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. En ook dat maakt dat het helemaal klopt. Een klein jaar geleden heb ik dan het bedrijf overgenomen en ben ik 100% eigenaar geworden.

Marie, eigenlijk is jouw verhaal heel gelijklopend?

Marie: Zeker weten. Ik ken ook heel wat mannen van vroeger, de Rachid, de Willy,… Ik ben hier in feite eerst 2 dagen in de week komen helpen met de facturatie. Maar ik had het hier al snel naar mijn zin; de sfeer, de collega’s…. Nu doe ik ook de planning en ik leer zo de firma echt door en door kennen. De Ceuster is een groot bedrijf, maar het is ook geen multinational. Dat kleinschalige spreekt mij vandaag ook heel erg aan. Het is in feite een heel hechte, gezellige familie.

Ja, en tegelijk is jouw mama ook “uwen baas”. Hoe gaat dat?

Marie: (algemeen gelach) Dat is speciaal, maar ik heb ook een speciale band met mijn mama. Wij kunnen echt alles tegen elkaar zeggen. Anderzijds laat ze me ook wel heel vrij. Ik rapporteer ook niet rechtstreeks aan mijn mama. Dat is goed zo. Ik word hier ook niet gezien als “dochter van”, maar gewoon als Marie.

Herman: En ze viel ook onmiddellijk in goede aarde binnen de firma. Ik denk dat ook komt omdat ons Marie onze waarden in zich draagt; op een heel menselijke, eerlijke manier omgaan met personeel, klanten én leveranciers. Dat respect voor elkaar, die waardering is typisch aan onze familiale onderneming. Het is daarmee dat het klikt.

Els: Ja, ze doet dat ongelooflijk goed. Het is ons met de paplepel ingegeven. Als je respect geeft dan krijg je dat terug. De planning is ook niet de simpelste job bij ons. Het is het hart van onze onderneming, maar het is soms ook hard met een d. Marie doet dat op een manier waardoor onze vakmannen zeggen: “Hoed af”… Zeker op die leeftijd.

Marie: Je staat echt tussen de mensen en zo leer je iedereen heel goed kennen. Dat is wat ik er zo leuk aan vind. Ik leer enorm veel bij.

De appel valt niet ver van de boom

Is dat het geheim van het succes van De Ceuster?

Herman: Oh ja, dat is zeker zo. Ik heb altijd getracht om op een juiste manier met onze mensen en onze klanten om te gaan. In de geest ook van klanten altijd zo goed mogelijk verder te helpen. En dat heeft niets met het financiële te maken. Elkaar beter maken, ondersteunen, geven en nemen, op een correcte manier en dan komt de rest van zelf.

Els: Ja, 100%. Het grootste compliment dat ze mij kunnen geven is als ze zeggen: “De appel valt niet ver van de boom”. En het mooie is dat de roots van deze 3 mensen aan tafel dezelfde zijn. En dat die waardes dezelfde zijn. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat onze karakters dezelfde zijn. We zijn heel complementair denk ik. Ik ben een wervelwind, ons Marie is gestructureerder, maar is tegelijk het jonge veulen met de nieuwe moderne inzichten, voelt mensen heel sterk aan én ze weet wat werken is.. Ons vader is dan weer de rots in de branding met raad vanaf de zijkant. Enfin, een unieke dynamiek.

Wat ik ook echt geleerd heb van “ons vader” is van te luisteren naar de klant en écht verder te helpen. Dat is niet altijd op dat moment economisch de juiste beslissing, maar op de lange termijn wel. En ook van vooruit te willen. Daar is ons vader altijd een “krak” in geweest.

Eigenlijk is alles terug te brengen op jullie grondbeginselen?

Els: Dat klopt, ze zijn heel éénvoudig, maar het is echt de essentie van waar we voor willen staan: We hebben vaste grond onder onze voeten, wij houden onze voetjes op de grond en we verzetten hemel en aarde voor onze klanten. Dat laatste is een heel belangrijke. Wij willen samen met onze klanten constant blijven vooruitgaan. Wij zijn met innovatieve projecten bezig waar ik écht blij van word. Een tuinder is vandaag ook een ondernemer. Wij willen hen ontzorgen, maar wij willen voor hen ook de vinger aan de pols houden van wat er leeft en beweegt in de sector.

Herman: Els heeft ook een geweldige ploeg achter zich. Met Geert, Jan en Kim als leidinggevende in onze 3 sectoren, maar ook in ons “Atelier De Ceuster” met Hugo als gangmaker en grote machine specialist. En dan natuurlijk de mensen die het elke dag waar maken in de praktijk.

Els: Een fantastisch team. En je ziet dat hier vooruitgaan. Iedereen heeft dezelfde motivatie en trekt samen aan de kar, dat is zo’n fijn gevoel…

Alles kan!

Wat brengt de toekomst?

Els: Ik denk dat we mogen zeggen dat we met ons machinepark echt het verschil maken. We proberen de markt altijd net iets voor te zijn en investeren volop in de nieuwste technologieën. We willen er steeds als eerste bij zijn, dat zit hier ingebakken in ons DNA.

Marie: Kijk, wij zijn bezig met onze handen, maar ook met ons hoofd. Dat meedenken, oplossingen verzinnen én uitvoeren in de realiteit. Daar zijn wij heel straf in. We staan heel dicht tegen onze klant waardoor wij hen laten groeien. En zo groeien we zelf ook constant.

Herman: In de Infra is dat momenteel het geval. Klanten zien ook wat we in huis hebben. Zowel qua machines met onze totaalstations als qua vakmannen. Het werk dat we afleveren is dan ook, dat durf ik zeggen: tot op de millimeter juist. En daar gaat het om.

Els: Ik denk altijd, alles kan. Dat blijven dromen en die dromen ook waar maken. Blijven vernieuwen en investeren in innovatie… én in onze vakmannen! Dat is in onze branche cruciaal.

Herman welke rol neem jij daar nog op?

Herman: Oh, het is aan Els en haar team, maar ik blijf hier graag rondlopen en als ik kan helpen ga ik dat zeker nog doen.

Els: Ons vader is onze beste ambassadeur. Onze vakmannen zien hem graag binnenwandelen.

Marie: Ja, dat blijft heel speciaal voor ons mannen als “ons vokke” eens stopt om te gaan kijken op een project. Hij blijft echt heel betrokken. Dat is mooi om te zien.

Conclusie, alle 3 trots op elkaar en op De Ceuster?

In koor: Ja, absoluut!

Els: Trots en dankbaar.

Meer uit onze blog

Copyright © 2022 De Ceuster nv All rights reserved