Contacteer ons
+32 (0)15 31 22 57
Werkuren
07 - 17h
email-84
Support 24/7
info@deceuster.com
De Ceuster - horti, sport en infra
SPORT
Meer informatie over SPORT? 
Neem contact op
ING. Kim Swinnen
Verantwoordelijke Sport
+32 (0)475 32 71 58
+32 (0)15 31 22 57
ksw@deceuster.com
Project aanvragen
DRAINAGE'VAK'ATURESCONTACT
Terug naar alle blogartikels

Eén jaar De Ceuster, een terug- én een vooruitblik!

Els nam één jaar geleden De Ceuster over. Een uitdaging om u tegen te zeggen, in volle coronatijd notabene. Maar voor wie Els De Ceuster een klein beetje kent, wist toen al dat ze dat met volle goesting en overgave ging aanpakken…

Thuiskomen

Wat waren jouw grootste drijfveren om De Ceuster een jaar geleden over te nemen?

Els: Om eerlijk te zijn, voor een stuk was dat emotioneel gedreven. De Ceuster is de basis geweest van ons familiebedrijf. Zonder De Ceuster, geen DCM en al die andere bedrijven van de huidige Groep De Ceuster. Het is het bedrijf waar voor mijn papa en mama alles begon. Op die roots ben ik bijzonder trots. En dat maakt het extra speciaal. Wat mijn ouders hebben opgebouwd resulteert vandaag in een bedrijf met meer dan 500 machines en met een onschatbare waarde aan knowhow onder één dak. Dat krijg je op één mensenleven niet klaar. Dat is uniek. Dat mocht gewoon niet verloren gaan. Hun verhaal verder zetten was voor mij heel belangrijk. 

Hoe waren die eerste dagen? 

Els: Dat was echt een soort “thuiskomen”. Ik kwam hier opgereden en toen had ik wel zoiets van: “dat is hier van mij”. En dan bedoel ik dat niet materieel voor alle duidelijkheid. Het heeft meer te maken met een gevoel van trots dat me overviel. Trots dat ik het mag verder zetten. Dat gaf mij heel veel energie. Ik ben hier ooit begonnen en nu ben ik hier terug tussen die fijne groep mensen en dat voelt effectief zoals, ja … thuiskomen. Ik kan het niet anders verwoorden. 

Het is bijna letterlijk thuiskomen ☺, want je werkt hier samen met je papa (Herman) en je dochter (Marie)?

Els: Dat is waar. Ik zeg wel eens dat onze papa -maar ook ons mama- de roots zijn, de wortels, ik ben dan de stam (lacht) en ons Marie is den tak of misschien wel het groene blaadje vol nieuwe frisse ideeën. Samen maakt dat een ferme boom. Daar gaat heel veel kracht van uit. Op die wortels kan ik ook terugvallen. Niets zo mooi om te zien dat onze papa hier terug enthousiast rond loopt en eens een praatje met de mensen maakt. Hij is vandaag echt onze ambassadeur, maar ook van mijn moeder krijg ik heel wat morele steun. Ze leven echt met mij mee.

Ondernemen “op gevoel”

Je kende ook nog heel wat werknemers, maar ook leveranciers en klanten van vroeger?

Els: Ja zeker. Dat maakt het ook bijzonder hé. Veel mannen hebben mij gekend als kind ☺. En nu sta ik hier tussen hen. Maar er waren inderdaad ook vele klanten en leveranciers die me alle succes toewensten. “Den appel valt niet ver van de boom” heb ik veel mogen horen. En dat hoor ik graag ☺  

Lijk jij op je vader?

Els: Dat denk ik wel. Hij is ook mijn grootste idool. Mijn vader is heel authentiek als mens en als ondernemer. Ik denk dat ik diezelfde openheid heb. We hebben dezelfde manier van omgaan met mensen. Wij zijn ondernemers “op gevoel” denk ik. Dat wordt wel eens weggelachen omdat dat soms wat naiëf overkomt misschien, maar dat maakt me niets uit. Ik zal altijd de balans zoeken tussen een gezond bedrijf en gelukkige medewerkers. 

Is het anders t.ov. vroeger, in je rol als bestuurder?

Els: Ik moet zeggen dat dat inderdaad wel een andere mindset is. Dat overzicht dat je moet hebben over alles, over elk onderdeel dat een onderneming doet draaien, dat is echt mijn ding. De Ceuster is ook geen mastodont. Het is een klein of middelgroot bedrijf zullen we zeggen, waardoor het ook heel wendbaar is. Je kan daardoor ook relatief snel verandering teweeg brengen. Dat bedoel ik, je beslissingen kunnen echt een verschil maken. Fysiek, door bijvoorbeeld verbouwingen of een nieuwe camion te kopen, of te investeren in 3D voor de machines, maar ook mentaal door een nieuwe “vibe” te creëren rond De Ceuster. Dat had het bedrijf ook nodig. Ik voel dat ik dat als bestuurder ook echt kan realiseren. 

Een stapje achteruit en 2 vooruit. 

Had je voor jezelf en voor De Ceuster doelen gesteld voor dat eerste jaar? 

Els: Mijn eerste doel was echt om De Ceuster terug op de kaart te zetten. We hebben daarvoor eerst eens een stap achteruit gezet en hebben nog eens goed gekeken naar wie we echt zijn en waarvoor we staan. We hebben onze kernwaarden – wij noemen ze grondbeginselen -, onze missie en onze visie nog eens haarfijn gedefinieerd. Dat werkte enorm inspirerend. Het is vandaag onze kapstok voor al onze keuzes en onze beslissingen en het stuwt ons vooruit. (Note: de grondbeginselen van De Ceuster kan je onderaan dit artikel ontdekken)

Daarnaast heb ik ook durven investeren. De Ceuster is altijd bekend geweest om zijn moderne machinepark en ook van “altijd de eerste te zijn” én van zelf machines te ontwikkelen in ons eigen “Atelier De Ceuster”. Dus daar heb ik fel op ingezet; ons machinepark is wat ons onderscheid. En natuurlijk ook onze vakmannen! 

Dat brengt ons bij mijn derde doel. Ik wilde ook een vakvrouw aannemen. Dat zijn er ondertussen 3 geworden ☺. Maar ik ben geen voorvechter van emancipatie of zo hé. Ik geloof gewoon in een goeie mix van skills. Enfin, in “samen”, begrijp je? Dat werkt gewoon beter en het maakt ons sterker. 

Heeft corona een grote impact gehad op dat eerste jaar? 

Els: Ja, het viel enerzijds mee omdat we voor een groot deel werken in de primaire sector. Anderzijds, in onze “Sport” tak was het natuurlijk wel wat minder omdat sportclubs op alle niveaus hun competities op een gegeven moment moesten stilleggen. Gelukkig zijn we bij De Ceuster goed gediversifieerd en deden onze Horti en Infra activiteiten het heel erg goed. Zeker in de Infra zagen we een grote vooruitgang. Daar ben ik heel blij mee omdat het mijn aanvoelen was om hier extra “efforts” te doen en die minder bekende activiteiten binnen De Ceuster op het voorplan te zetten. 

En wat natuurlijk ook een gevolg is van Corona is dat het “sociale weefsel” wat is weggevallen. Wij gaan hier wel eens op café of we organiseren een BBQ met zijn allen of gaan naar het voetbal. Dat mis ik wel. Het zijn momenten dat je tussen je mensen kan staan en waar je wat informeler kan luisteren naar wat er bij hen leeft. Ik hoop dat we dat snel nieuw leven kunnen inblazen. 

Grote en kleine “gelukskes”

Als je terug kijkt op dat eerste jaar. Content? 

Els: Ja heel content, maar ook blij dat 2022 daar is. Dat eerste jaar hebben we de basis gelegd; nieuwe computerprogramma’s, administratie, investeringen, … Dat heeft veel gevraagd. Nu is er weer ruimte om te dromen. Ik heb veel nieuwe ideeën van waar we met De Ceuster naar toe moeten. Je voelt ook echt dat iedereen hier nu zoiets heeft van: de basis is er weer, nu kunnen we verder kijken (Els haar ogen beginnen te glinsteren). Verder blijven digitaliseren, blijven investeren in vakmannen, anders durven denken, etc. enfin ik kan ook niet alles vertellen…☺

Waar liggen de uitdagingen?

Els: Mensen. Zonder twijfel. Onze taak is meer dan ooit om mensen op te leiden. Vroeger werden de “vakman skills” doorgegeven van vader op zoon. Dat wordt steeds minder het geval, dus we doen dat hoe langer hoe meer zelf. Gelukkig kan dat ook omdat hier op de werkvloer samen honderden jaren ervaring rondloopt. Die kennis brengen we nu zelf over op de jonge garde. Daar hebben we ook echt een concreet plan rond ontwikkeld. 

Waar word je gelukkig van? 

Els: Dat zit in soms grote, maar vooral ook in kleine gelukskes. Weet je, ik werk hier graag en ik zie dat onze mensen hier ook graag werken en dat klanten blij zijn met wat we voor hen doen. Dat maakt mij oprecht gelukkig. Het is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn hé, maar ook problemen probeer ik altijd heel menselijk aan te pakken. 

Goeie voornemens? 

Els: Och ja…. Heel veel ☺. Ik leg de lat voor mezelf ook hoog, daar kan ik niet aan doen ☺. Dat is tegelijk ook mijn valkuil, maar goed. Op zakelijk vlak dus heel veel plannen; onszelf beter maken en daardoor klanten beter maken, opportuniteiten zoeken, vernieuwing, … enfin eerder van mijn lijstje schrappen denk ik ☺. 

En op persoonlijk vlak? 

Els: Pfff, ik hou het simpel. Geluk hé, voor familie, vrienden en iedereen die het verdient. Dat is de essentie. Gelukkig zijn. Ik probeer dan ook de omgeving rond mij zo te creëren dat mensen in hun kracht kunnen komen en gelukkig kunnen zijn. Voilà. En ah ja… terug meer feestjes!!! ☺ 


Onze grondbeginselen

“Wij hebben vaste grond onder onze voeten”

De Ceuster is een solide organisatie gebouwd op sterke fundamenten. We hebben meer dan 50 jaar ervaring, geloven sterk in familiale waarden en beschikken over een “grondige” kennis en vakmanschap, alles onder één dak. Het vertaalt zich vandaag in een menselijke keten van talenten die in elkaar het beste naar boven haalt. 

“Wij verzetten hemel en aarde voor onze klanten”

Wat we beloven maken we ook waar. Wij luisteren, analyseren en stellen dan al ons vakmanschap in het werk om onze klanten maximaal te helpen. Onze innovatieve spirit en ons oog voor detail zijn daarin onze grootste troeven. Wij worden éénvoudigweg blij van mooi, kwalitatief werk en van een tevreden klant. Niet toevallig dat “net iets meer”, voor De Ceuster de standaard is. 

“Wij houden onze voetjes op de grond”

De échte kracht van het bedrijf schuilt in onze mensen. Wij zijn harde werkers en betrouwbare collega’s. Maar we zijn ook vaak dikke vrienden en uitbundige lachers. Onze mensen zijn dan ook één voor één pure persoonlijkheden die zich goed voelen in de no-nonsense cultuur waar De Ceuster voor staat. Of met andere woorden; bescheiden in onze natuur, groots in onze acties. 

Meer uit onze blog

Copyright © 2022 De Ceuster nv All rights reserved