Interview met Geert Van Meensel, verantwoordelijke Horti.
Geert is dé specialist Horti/tuinbouw bij De Ceuster en weet als geen ander hoe je een teeltwissel het best aanpakt.
Elk jaar of enkele keren per jaar - afhankelijk van het type teelt – verwijderen we de oude teelt en maken we de serre weer teeltklaar. D.w.z. dat het loof uit de serre moet en dat we de serre nadien ook reinigen en ontsmetten. Als wij klaar zijn kan de teler aan zijn nieuwe teelt beginnen. Noem het “een grote schoonmaak :-)”.
De 3 sleutelwoorden voor de teler zijn: snelheid, efficiëntie en hygiëne. Hoe sneller de teler opnieuw aan een nieuwe teelt kan starten hoe beter uiteraard. Maar ook de hygiëne protocols waarmee de teeltwissel gebeurt en de kwaliteit van het werk zijn minstens even belangrijk.
Gewassen zijn heel gevoelig aan ziektes. Telers starten daarom telkens opnieuw met een propere lei. Een “cleane” serre is eigenlijk een voorwaarde op een succesvolle start van de teelt. Hygiëne in een serre is dus van cruciaal belang.
Wij denken zoals een teler. Dat wil zeggen dat ook voor ons en ons materiaal, hygiëne op de eerste plaats komt. Zo kunnen telers opteren om zelf kledij te voorzien of kledij van ons aan te schaffen en telkens ter plaatse te laten. Onze machines zijn bovendien tot in het kleinste detail gereinigd èn ontsmet. Vlak voor we aan een opdracht beginnen, reinigen en ontsmetten we de machines opnieuw. Dat is standaard. Al onze procedures zijn er op afgestemd om overdracht van ziektes te vermijden. Het risico is té groot. Dat moet je gewoon altijd in je achterhoofd steken. En als telers bepaalde extra wensen hebben, dan gaan we daar uiteraard in mee.
Wij nemen in feite al het werk op ons; het inzetten van de juiste vakmannen en de juiste machines, de aanlevering van gewassen kwalitatieve teeltdoeken, het verhakselen van het loof, de matten verwijderen, tot het ontsmetten van de serre en het reinigen van de glasramen. Dat laatste mag je niet onderschatten. Elke procent inkomend “licht” dat je wint in een serre, bepaalt mee het succes van de oogst.
Dat klopt. We vragen aan onze telers om het loof klaar te leggen op de teeltdoeken. Wij geven ze daarin advies omdat dat het eigenlijke versnipperen een pak efficiënter maakt. Dat zorgt niet alleen voor tijdswinst, maar het is ook een pak veiliger en het vermijdt stukken aan de machine. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om de stengelbeugels of de haakjes uit metaal zorgvuldig te verwijderen. Als er zo ééntje tussen het loof terecht komt, kan dat gevaarlijke situaties met zich meebrengen. De machine kan stuk lopen, maar het kan ook werkongevallen veroorzaken.
Nee, dat zijn speciaal ontwikkelde machines die tegelijk heel compact en krachtig zijn. We moeten ze flexibel in elke serre kunnen inzetten. Ze beschikken ook over heel krachtige motoren waardoor het intrekken en verhakselen razendsnel gaat. Die trekkracht is ook nodig om grote volumes loof zo efficiënt mogelijk tot een minimum te reduceren. De afvoer is bijgevolg ook heel compact. Het eindresultaat is een lege serre, klaar voor een nieuwe teelt.
Daarnaast kan je ook niet zonder kwalitatieve, sterke teeltdoeken. Ook daar zorgen we voor indien gewenst. Je kan ze bij ons aankopen of huren. Het komt er eigenlijk op neer dat we de teler maximaal ontzorgen van dit vervelende karwei :-).
De zekerheid van een hygiënische teeltwissel, onder veilige en gecontroleerde omstandigheden. De teler vermijdt zo onnodige kosten, heeft een enorme tijdswinst en hij weet dat het goed gedaan is.
Weet je, onze mensen zijn échte vakmannen die de teeltwissel volledig beheersen. Onze teams zijn perfect op elkaar ingespeeld. Vakmanschap en teamspirit gaan bij ons hand in hand. We hebben dan ook een reputatie in de sector van geen compromissen te maken. Het maakt dat de teler op zijn beide oren kan slapen en zich kan concenteren op zijn teelt. Daar draait het om, zo simpel is dat.