Contacteer ons
+32 (0)15 31 22 57
Werkuren
07 - 17h
email-84
Support 24/7
info@deceuster.com
De Ceuster - horti, sport en infra
SPORT
Meer informatie over SPORT? 
Neem contact op
ING. Kim Swinnen
Verantwoordelijke Sport
+32 (0)475 32 71 58
+32 (0)15 31 22 57
ksw@deceuster.com
Project aanvragen
DRAINAGE'VAK'ATURESCONTACT
Terug naar alle blogartikels

De Vakvrouwen van De Ceuster!

“Vakmanschap loont!” is de baseline van De Ceuster. Maar laat er geen twijfel over bestaan; dat “vakmanschap” geldt voor zowel vakmannen als vakvrouwen! En dat heeft niets met emancipatie te maken, maar alles met de juiste man of vrouw op de juiste plaats …

Vakvrouw en bestuurder Els verzamelde alle vrouwen van De Ceuster aan tafel voor een babbel over werken in een mannenwereld. Girlpower!

Eerst en vooral. Hoe is de verdeling vakmannen - vakvrouwen bij De Ceuster? 

Els: In totaal zijn we met 52 personeelsleden waarvan er 8 vrouwen zijn. Marleen is de enige vakvrouw momenteel op het terrein en moet dus echt wel haar mannetje staan tussen al dat mannelijk geweld. De andere 7 werken in de back office. Veerle is van HR. Maaike is nieuw in het team en werkt op de boekhouding. Marie doet heel de logistiek en facturatie. Elisabeth, de jongste, is verantwoordelijk voor het machinepark en communiceert met de garage. Karine is mijn rechterhand. Tenslotte heb je Dominique. Zij neemt onze SPORT-afdeling voor haar rekening.

8 vrouwen van de 52 personeelsleden in een typische mannensector. Dat valt eigenlijk nog mee. Is dat toeval of is dat een filosofie? Els, heb jij daar als vrouwelijke bestuurder wat mee te maken?

Els: Toen ik begon bij De Ceuster was één van mijn ambities om ook ‘on the field’ vrouwen aan te trekken, maar het is intern in feite vooral organisch gegroeid. Het is dus niet echt een filosofie, maar het is mijn overtuiging als bestuurder dat een evenwicht tussen mannen en vrouwen op alle niveaus verrijkend werkt. Emancipatie heeft daar niets mee te maken, maar de mix van de 2 is wel heel fijn en geeft echt meerwaarde. Een vrouw ziet soms andere zaken dan een man. Zowel op technisch niveau als administratief of financieel vlak. Ik geloof dus in die gezonde balans. Voor alle duidelijkheid, in de toekomst gaan we zeker niet expliciet selecteren op geslacht, maar toch hoop ik stiekem dat er op het terrein nog meer vrouwen bijkomen. Marleen bewijst dat het kan. Een bedrijf met alleen vrouwen “marcheert” ook niet volgens mij. Het moet zoals gezegd een goede mix zijn. Wij kijken trouwens vooral naar motivatie en minder naar skills. De wil om hier te beginnen, moet aanwezig zijn. De rest komt vanzelf.

WERKEN IN EEN MANNENWERELD

Els, ook bestuurders zijn nog steeds overwegend mannen. Hoe komt dat denk je? 

Els: Dat klopt, maar het is aan het veranderen. Er zijn vandaag meer vrouwelijke bestuurders dan pakweg 20 à 25 jaar geleden. Het besef dat een vrouw aan het hoofd van een bedrijf even goed of beter kan doen, groeit. Als ik bijvoorbeeld naar een cursus ga rond ondernemerschap zitten daar veel meer vrouwen dan vroeger. Onze raad van bestuur van Group De Ceuster bestond vroeger trouwens enkel uit mannen. Vandaag is dat meer in evenwicht. Ik vind dat een positieve evolutie. 

Ik ben ook blij dat vrouwen in het algemeen meer kansen krijgen. In de tijd van ons papa (Herman De Ceuster) waren er in de hele groep quasi geen vrouwen. Vroeger zeiden ze van vrouwen in een hoge functie ook al snel dat het wel een “bitch” moest zijn of dat ze met de baas naar bed was gegaan (lacht). We kunnen daar mee lachen, maar gelukkig is dat verleden tijd.

Veerle, jij doet de rekrutering. Ben je blij als er een vrouw zich aandient? Merk jij grote verschillen in motivatie of in skills? 

Veerle: Wij maken er alvast geen onderscheid in. Zoals Els al zei “een gezonde mix komt de sfeer ten goede!”. Dan krijg je verschillende inzichten op de werkvloer en die brengen altijd iets “extra”. Dat geldt trouwens ook voor mensen met een andere achtergrond. 

Maar goed, ik ben altijd blij als een vrouw zich aandient voor het “veldwerk”. Evengoed ben ik blij als er zich een man aanbiedt voor onze interne werking, want daar hebben we dan weer meer vrouwen. Wat wel zo is, bij vacatures voor het “veldwerk” ga ik aan een vrouw wel wat sneller vragen naar fysieke paraatheid. Het is nu éénmaal een relatief zware job. Met machines heb je trouwens ook een zekere affiniteit nodig van kleins af aan. Je ziet dat onmiddellijk of iemand daar mee opgegroeid is of niet.

En wat betreft werksfeer? 

Elisabeth: Ik vind dat een vrouw er vaak voor zorgt dat een bedrijf nog net iets meer een thuis wordt. Mannen onder elkaar doen vaak stoer. Tegen een vrouw durven ze iets meer te vertellen. Wij gaan ook sneller zeggen: “Thuis is ook belangrijk, neem nu eens verlof.” Communiceren met mannen of vrouwen is op zich hetzelfde, maar wat je terugkrijgt van communicatie is vaak anders. Een vrouw verzacht wat meer.
Maaike: In mijn job merk ik meer verschillen tussen karakters van personen dan dat het over een vrouw of man gaat.

Marie, hoe gaat dat op de planning? 

Marie: Toen ik net begon, dacht ik dat mannen minder drama zouden maken, maar dat blijkt niet waar te zijn (algemene hilariteit). 

Marleen: Klopt! En ze zeggen dikwijls dat mannen minder roddelen, maar ik kan bevestigen dat dat niet zo is. (algemeen gelach)

Marie: Iedereen heeft nu eenmaal zijn persoonlijke kantjes en je moet daar mee weten om te gaan. Een man kan misschien wel iets harder zijn. Een vrouw zal het meestal mooier verwoorden terwijl een man gewoon zegt waar het op staat. Een man in het algemeen, of toch tenminste onze vakmannen laten ook niet altijd het achterste van hun tong zien. Marleen gaat bijvoorbeeld sneller laten weten aan ons hoe een werkdag verlopen is en of er nog iets is waar we volgende keer aan moeten denken. Dat is soms wel handig (lacht).

Marleen: Ik vind het persoonlijk niet per se anders communiceren, maar er is wel een verschil in aanpak. Mij spreken ze soms aan als “Moeke” (lacht). Dat is dat moederinstinct zeker? Maar het klopt wel. Ik heb dat zorgende meer in mij. Mannen hebben dat minder.

Marie, jij moet voor de planning al die mannen aansturen. Werd jij gemakkelijk aanvaard? 

Marie: Ik ben goed onthaald. Misschien durfden ze tegen mij al eens sneller “tegenspartelen” als tegen hun directe leidinggevenden. Maar, dat heeft volgens mij meer te maken met het feit dat ik nieuw was dan met het feit dat ik een vrouw ben.

Els: In het begin gaan de mannen je wel wat testen, zo gaat dat hé. Maar als ze merken dat je je best doet en dat je niet flauw doet, zal je snel aanvaard worden. Het is belangrijk dat ze merken dat je het meent. Ik denk dat alle vrouwen hier aan tafel dat wel bewezen hebben.

Dominique: Ik sluit me daar volledig bij aan! Eens dat je laat zien dat je ervoor gaat, volgen ze.

Marleen, vakvrouw op hoge hakken

Marleen, herinner jij nog jouw eerste werkdag? Hoe ging dat?

Marleen: Goh, ik was het gewoon om in een mannenwereld te werken. Ik had de basis al mee om met machines te werken en om met mensen om te gaan. Het was vooral het werk wat leren kennen en inderdaad de verschillende karakters. Als vrouw voel je ook iets beter aan hoe je met die verschillende karakters kan omgaan, denk ik.”

Marie: Ik herinner me die eerste dag dat je begon nog goed, want je moest gaan “spitten”. De mannen hadden hun twijfels of je wel met de tractor ging kunnen rijden. Op het einde van de dag kwamen ze enthousiast naar mij om te zeggen dat ze onder de indruk waren. Voor de mannen was het eerder aanpassen aan het idee dat er een vrouw in het team kwam. Marleen had er minder last van. Ze moest natuurlijk die eerste week wel goed haar mannetje staan en laten zien wat ze in haar mars had.

Els: Ik denk dat het ook wel te maken heeft met generaties. Jonge vertegenwoordigers hebben dat minder, maar oudere vertegenwoordigers denken soms dat een vrouw niets gaat snappen van machines. De oudere generatie heeft misschien toch iets meer vooroordelen.

Marleen: Dat kan wel. Hoe dan ook, onze mannen zien me nu als één van hen. Ze vinden het tof dat ik toekom als elegante vrouw en uit de kleedkamer kom in mijn bottines, maar je moet natuurlijk wel respect afdwingen.

Is de Marleen met de werkbotinnen, een andere Marleen als met de hoge hakken?

Marleen: (resoluut) Neen, ik voel me op en top een vrouw zowel op het werk als thuis. Ik kom hier toe op hakken en ik kleed me daarna om. Mijn dochter zegt soms: “Vertrek je nu echt op je hakken naar je werk?”, maar ik vind dat belangrijk dat ik niet heel de dag mijn werkkleding draag.

Weet je, wat voor mij persoonlijk wel geldt is dat ik wel eens ontgoocheld ben in mezelf als ik iets niet kan. De mannen zeggen dan zelf: “Laat dat maar liggen. Wij zullen dat wel doen. Pak jij -bij wijze van spreken- die lichte ladder maar. Ik zal de zware ladder wel pakken.” Maar eens dat ze weten dat je je best doet, maakt het eigenlijk niet uit. Soms denk ik wel eens dat de mannen het niet leuk vinden om bij mij in de ploeg te zitten, omdat ze dan zelf wat meer zwaar werk moeten doen. Blijkbaar is dat niet zo en zit dat vooral in mijn hoofd.”

“Ik kan mijn mannetje staan”

Reageren klanten soms raar als er plots een vakvrouw op een machine zit?

Marleen: Als ik bij een klant aankom, moet ik mij soms dubbel en dik bewijzen. Althans, zo voel ik het toch aan. Nu moet ik zeggen dat ik de lat voor mezelf vrij hoog leg. Eén keer klanten dat zien en merken dat ik mijn mannetje kan staan, krijg ik daar veel appreciatie voor. Ik ga als vrouw misschien ook meer op de details letten bij de afwerking en daar worden klanten natuurlijk ook blij van!

Marleen, waarom wilde je dit werk per se doen?

Marleen: Ik heb tuinbouwschool gedaan. Ik wilde een bedrijf oprichten met sla op hydrocultuur, maar ik ben dan door mijn huwelijk in de landbouwwereld beland. Dat huwelijk is misgelopen en via een buur ben ik dan bij De Ceuster terechtgekomen. Dat was voor mij een beetje thuiskomen. Terug bij tuinders langs gaan en met machines werken is echt een droom die uitkomt. 

WITTE RAAF

Zou jij er nog graag enkele vrouwelijke collega’s bij hebben?

Marleen: Ik ben inderdaad wel een witte raaf binnen De Ceuster als het gaat over puur veldwerk. Ik zou het zeker fijn vinden dat er enkele vrouwelijke collega’s bij zouden komen :). 

Wat zou je zeggen tegen potentiële vrouwen die willen komen werken bij De Ceuster? 

Marleen: Niet twijfelen! Gewoon doen en durven! Als je graag werkt met je handen is het een fijne job. Ik heb nog geen minuut spijt gehad, dus ik denk wel dat er nog mensen -mannen én vrouwen- zich aangesproken zullen voelen. 

Benieuwd naar onze vacatures?

Wacht niet langer en surf naar onze vacature pagina.

Meer uit onze blog

Copyright © 2022 De Ceuster nv All rights reserved