Dubbelinterview met Willy (68) en Hugo (36)
Willy is de ancien van het bedrijf en kent het machinepark als zijn broekzak. En wanneer je over vrachtwagens begint, fonkelen zijn ogen alsof hij nog steeds 18 is…
Hugo heeft de leiding over Atelier De Ceuster en stond mee aan de wieg van tal van innovatieve machines voor de tuinbouw, de aanleg van sportvelden en voor infra.
Wat hen bindt is dat ze allebei fanatieke vakmannen zijn. Ah ja, ze zijn ook toevallig overburen…
Hugo: Atelier De Ceuster heeft eigenlijk 2 afdelingen. De constructie afdeling waar we machines aanpassen en verbeteren én waar we ook van scratch nieuwe machines ontwikkelen.
Willy: Het andere gedeelte is eigenlijk “de garage” waar we het onderhoud van het machinepark doen. Vrachtwagens, tractors, bulldozers, trailers, opleggers, … dat is meer mijn dada. Ik heb vroeger in de automatisatie van planten kweken en in het vrachtvervoer gewerkt. De laatste 20 jaar gebruik ik die opgebouwde kennis in ons atelier.
Hugo: Onze machines moeten hun dienst bewijzen in alle omstandigheden. De éne klant is de andere niet. Daarom passen we ze aan zodat we ze nog flexiber inzetbaar maken. We verbeteren die machines ook. Bijvoorbeeld onze machine om aardbeiruggen te maken. Ik durf te zeggen dat we die nu op zo goed als elk terrein kunnen inzetten. Zelfs op hellingen maakt die perfect gelijke en homogene ruggen.
Hugo: Dat klopt. We ontwikkelen ook machines om heel specifieke werken te kunnen uitvoeren.
Willy: Soms is dat dus echt één stuk ijzer waar dat mee begint. En dat groeit uit tot een werkende machine.
Hugo: Zo goed als. Voor de verregaande elektronica werken we samen met een gespecialiseerde partner. Dat gaat dan over GPS sturing bijvoorbeeld.
Hugo: Heel dikwijls start dat vanuit de klant die met een bepaald probleem zit. Wij schieten dan in gang om een machine echt “uit te vinden” die dat probleem oplost. In onze “innovatie vergaderingen” bespreken we die problemen in team. Ingenieurs, machinisten en wijzelf zitten samen aan tafel om tot de best mogelijke oplossing te komen. Zo hebben we op vraag van een fruitteler een boomplant machine ontwikkeld op basis van een standaardmachine. Wij hebben die volledig aangepast zodat de functionaliteiten en de efficiëntie vergroten.
Hugo: We kunnen nu het terrein heel precies opmeten met hoogwaardige GPS technologie, van daaruit ontwikkelen we een plantkaart die overzichtelijk weergeeft waar de boompjes moeten geplant worden. Dat is echt tot op de millimeter. Die plantkaart converteren we dan naar de machinesturing. En we hebben ook een automatische markeur toegevoegd.
Hugo: Die zijn heel content natuurlijk! Het geeft ook wel veel voldoening om te zien dat wat je ontwikkeld hebt, zijn weg naar de praktijk vindt, en dat de klant tevreden is. We zorgen er in feite voor dat door onze efficiënte machine, hij meer grip krijgt op zijn activiteiten. In het geval van de fruitteler weet hij precies hoeveel bomen hij moet planten. En ze staan bovendien exact naar zijn unieke behoeftes.
Willy: Eigenlijk volgen we de evoluties van onze sector op de voet. Serres worden groter, percelen worden groter, er is ook steeds meer high tech mee gemoeid. Wij passen onze machines daar voortdurend aan aan. Dat maakt het spannend ☺
Hugo: Dat is in feite een droomjob. De dingen die wij hier realiseren, dat is echt geweldig.
Willy: We hebben hier meer dan 500 unieke machines. Dus elke dag iets anders. Soms moeten we ook op locatie gaan om een dringende herstelling te doen. Ik denk dat die snelheid en flexibiliteit ook onze grote kracht is. Het werk van onze klanten mag niet stil liggen.
Hugo: Het gaat zo snel, het is echt een carrière lang continu bijleren.
Willy: Ik ben 68 en ik leer nog elke dag iets bij.
Willy: Ik kan en wil daar niet mee stoppen. Dat is een microbe, ik doe dat zielsgraag. Ik ben daar ook constant mee bezig. Als ik aan de rode lichten een vrachtwagen of een oplegger zie staan, dan heb ik onmiddellijk gezien wat er mis mee is. De technische kant van de zaak, de sturing, … ik vind dat enorm interessant werk.
Hugo: Absoluut. Ik kan daar echt trots op zijn, dat wanneer we een machine ontwikkeld hebben, dat die ook doet wat het moet doen. Dat nadenken ook over bepaalde problemen, doe ik eigenlijk ook constant en overal ☺.
Willy: Ja, dat is sterker dan uzelf hé. Ik wil ook dat onze machines er perfect uit zien.
Hugo: Dat is waar. Als er een vrachtwagen een schrammetje of een blutsje oploopt, dan heeft Willy echt hartzeer.
Willy: Het respect tegen over elkaar en de familiale sfeer. Ze maken hier ook tijd om eens oprecht te vragen hoe het met je gaat.
Hugo: Ja, ik ben ook heel tevreden dat met Els (De Ceuster) er opnieuw iemand van de familie aan het hoofd staat. Ik vind dat persoonlijk echt heel belangrijk. Je voelt dat ook binnen het bedrijf…
Willy: De dag dat ik die vraag krijg - dat meen ik - ga ik het moeilijk hebben, dat weet ik nu al. Je kan dat misschien niet begrijpen, maar die job dat is mijn leven. Ik ben echt heel trots op het bedrijf en als ik onze schone De Ceuster vrachtwagens zie rijden dan doet mij dat echt iets…